OBA Amsterdam: Open Podium 138

Op zaterdag 27 juni 2015 is op het Cultuurplein op de tweede etage in de OBA voor de 138ste keer het Open Podium met (onder voorbehoud):
Frans Terken, Libérta Rosario, Martin de Jong, Liesbeth Vooijs, Lidwiene Vermeij, Lennert Ras met zijn debuutbundel, Debjani Paul, Cees Steenmetz, Erika De Stercke, Cor Bakker, Joyce Hes en Geert Zomer met zijn nieuwe bundel 'Binnenman'

Het Open Podium is er voor iedereen die iets heeft met taal of poëzie.
Kom kijken en luisteren naar wat anderen ons te vertellen hebben.
U kunt hen ontmoeten en ook nog hun werk kopen.

Jos van Hest, de presentator, begint om 15.00 en gaat door tot 17.00.
Hij hanteert een willekeurige volgorde, maar degenen die op de lijst staan komen aan de beurt.

Gastvrouw deze maand is Riet Lamers
Hartelijke groeten,
Riet Lamers en Monique Groeneveld, gastvrouwen Open Podium
Openbare Bibliotheek Amsterdam
Oosterdokskade 143
1011DL Amsterdam

Poëziebus



Vijftig dichters, twaalf steden, acht dagen, twee landen en één bus. Van 19 tot en met 26 juli rijdt de Poëziebus door Nederland en België. Daar treden de dichters op in parken, musea, bibliotheken, kroegen en allerlei andere gelegenheden.

De dichters aan boord van de Poëziebus vertegenwoordigen een dwarsdoorsnede van het poëzielandschap. Ze laten de diversiteit zien die er onder woordkunstenaars bestaat. Maak kennis met dichten anno nu en kom langs op een van de plaatsen waar ze optreden. Dit zijn de volgende steden: Den Haag (kick off), Capelle aan den IJssel, Delft, Amsterdam, Rotterdam, Tilburg, Eindhoven, Turnhout, Maastricht, Brussel, Oostende, en Antwerpen ( slotmanifestatie).

Kijk voor het programma en alle informatie op Poëziebus.nl

Om dit bijzondere initiatief te laten slagen is ook geld nodig. Middels crowdfinding wil Poëziebus de financiering voor het project rondkrijgen. Als je een bijdrage wilt storten, staat daar poëzie tegenover. Lees hoe je dat kunt doen op VOORDEKUNST.NL. Hier kun je vanaf € 10,- donateur worden en het mooie is, je kunt zelf de tegenprestatie kiezen. Van de Poëziebusbutton en een handgeschreven poëtische kaart van een dichter naar keuze, uit één van de steden (€ 10,-) en De Poëziebusbundel én de bundel ‘De Driehoek is Rond’ van Joz Knoop óf de bundel ‘Talisman’ van Martin Beversluis (€ 30,-) tot een Huiskameroptreden van een dichter naar keuze (€ 200,-) of De Poëziebus komt letterlijk naar uw huis/bedrijf/feest/evenement toe, met een flinke delegatie dichters (€ 1000,-)
Er hebben zich al sponsors van naam gemeld, waar we heel erg blij mee zijn en we willen ook geld ophalen van enthousiaste liefhebbers van poëzie en van podiumkunst middels Voordekunst.nl.




In deze bundel het gedicht dat in maart 2015 Gedicht van de maand was bij de Stichting Granate:

Afslag Oost / Vadergedachten VII


Binnen de ring is dit
de straat waar je dochters huisvest
je klopt raam aan raam voor een kamer
slaagt erin naast een groenteman

met hem spreek je onderhands af
dat hij gave waar te eten geeft
zelfs van hun laatste centen
op dagen dat het wintert

je draagt elke maand breekbrood aan
voor een goedgevulde maag
past hij er naadloos een granaatappel bij

drukt de gratiën op het hart
doe behoedzaam met schil en pitten
dat je je niet in happen verslikt

wacht dan tot de wangen kraken
van kleur vlamt er even een blos
binnenin barst het van leven


© Frans Terken 2015



Juni Gedicht



Op zondag 14 juni van 12.00 - 18.00 uur is iedereen welkom bij 'Juni Gedicht 2015' met poëzie in bedrijven, in het gras en op de planken in het Westerpark, Amsterdam.

Dit jaar laten dichters hun in opdracht geschreven gedicht niet zoals in 2014 bij beelden horen maar bij bedrijven op het terrein van de Westergasfabriek.

Het programma:
12:00-14:00 uur Dichter in bedrijf
Maak een ontdekkingstocht door de Westergasfabriek. Dertien dichters dragen live hun gedicht voor dat zij speciaal schreven op een van de bedrijven.
Bezoek de bedrijven, luister naar de dichters en krijg een ansichtkaart van:
Jos van Hest / De Bakkerswinkel | Nafiss Nia / Het Ketelhuis | Simon Mulder / North Sea Jazz Club | Frans Terken / Espressofabriek | Paul Roelofsen / Pizza Pazzani | Ronald M. Offerman / Rainarai | Tonny Hollanders / IJscuypje | Will van Sebille / Westergasterras | Salima I.E.M. Senders / Mossel en Gin | Anneke Wasscher / Mr. Kitchen | Marten Janse / QicQ | Annemarie Kuster / AKC Sporting West | Baban Kirkuki / Pacific Park.

14:00-16:00 uur Dichters in het gras
Bekende en onbekende dichters strijken neer op het gras. Ga van plek naar plek. Je bent welkom bij Ellen Deckwitz, T. Martinus, Gershwin Bonevacia, Joost Baars, Co Woudsma, Kees Godefrooij, Peter Prins, Robin Veen, Gökhan Aksoy, Ibrahim Selman, Jeannine Winklaar, Sanguilla Vabrie, Aurora Guds, Nasser Fakhteh, Babs Gons, Maarten Emanuel Stok, Edith de Gilde, Gerda Posthumus, Gerard Beentjes, Ted van Lieshout.

16:00-17:30 uur Poëzie op de planken
Wervelend poëzieprogramma met medewerking van dichters, performers, musici en dansers met o.a. Martin van de Vijfeijke, Dick Kreuger met MAS&CO., Anne Nederkoorn, Nachtschade.
Presentatie: Jennifer Muntslag.

Lees het hele programma op School der Poezie / Juni Gedicht